Sezonul estival este aproape și hotelierii de pe litoralul Mării Negre se pregătesc pentru a primi primii turiști care vin să își petreacă concediu pe malul mării. Totuși, această țară, o destinație turistică în care merg mii de români anual suferă de o criza majoră de personal.
Pentru a face față lipsei de personal, angajatorii de pe litoral sunt nevoiți să ofere salarii cu cel puțin 20% mai mari decât vara trecută, însă și așa este dificil în agăsi personal calificat, a declarat ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloșev, pentru radioul public.
Bulgaria a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de turiști în primele trei luni ale anului 2024, devenind lider în Europa la acest capitol.
„În primele trei luni ale anului, Bulgaria se află pe locul al doilea în ceea ce privește redresarea față de 2019, conform datelor Comisiei Europene de Turism, ceea ce este un indicator foarte pozitiv”, a afirmat Miloșev, citat de Profit.
Ministerul Turismului a anunțat că Bulgaria a înregistrat o creștere de 39% a numărului de turiști comparativ cu aceeași perioadă din 2019.
Începutul lunii mai a adus un val de optimism datorită zilelor libere de sărbători, care au generat aproape 80.000 de rezervări. Aceasta a fost văzută ca un început puternic de sezon, a notat Miloșev.
Pentru a face față lipsei de personal, angajatorii sunt nevoiți să ofere salarii cu cel puțin 20% mai mari decât vara trecută. Afluxul mare de turiști străini este organizat în primăvară, cu înregistrări semnificative încă din anul precedent, potrivit B1TV.
Miloșev a menționat că se caută o soluție pentru a prelungi TVA de 9% pentru operatorii de turism, care urmează să expire în iulie, cel puțin până la sfârșitul sezonului actual.
„Ministerul nostru va insista să discutăm această chestiune cu Ministerul de Finanțe pentru a vedea dacă se poate menține TVA-ul redus. Acest lucru ar fi foarte benefic pentru angajatori și pentru sector”, a declarat ministrul interimar al turismului.
Pentru a suplini lipsa de personal, angajatorii bulgari intenționează să aducă lucrători din Asia, așa cum a făcut și România încă din anii trecuți.
Miloșev a îndemnat Ministerul Afacerilor Externe să detașeze personal suplimentar în birourile consulare din țări precum Nepal, India, Bangladesh și Kârgâzstan, unde se află mulți solicitanți de locuri de muncă pentru turismul bulgăresc.